Ağustos ayında ihracat arttı, ithalat azaldı: Dış ticaret açığında gerileme

Ticaret Bakanlığı, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde 1.6 oranında artarak 21 milyar 619 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Bakanlık ithalatın da yüzde 6.3’lük azalışla 30 milyar 494 milyon dolara gerilediğini duyurdu. Ağustos 2023 ihracat verilerine ilişkin yapılan açıklamada, “Tarihin en yüksek ağustos ayı ihracat değerine ulaşılmış ve ihracatta önemli sektörlerimiz de sekiz aylık performans gücünü korumuş bulunmaktadır” denildi. 

‘DIŞ TİCARET AÇIĞI AZALDI’

2023 ocak-ağustos döneminde ihracatın 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük deprem felaketine rağmen başarılı bir seyir ortaya koyduğuna dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti: “Dünya ekonomisinde durgun bir seyir izleyen üretim ile ticaret hacmine ve fiyatlarındaki ciddi düşüşe rağmen, Türkiye’nin ihracatı geçtiğimiz yılki seviyesine yakın; 164 milyar 907 milyon olarak gerçekleşmiştir. Ağustos ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise yüzde 1.2 oranında artarak 253 milyar 574 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.”

Bakanlığın açıklamasına göre ağustosta DIŞ TİCARET AÇIĞI temmuz ayına göre yüzde 27.4, Ağustos 2022’ye göre ise yüzde 21.2 oranında azaldı. Buna göre ağustosa ilişkin aylık açık 8 milyar 875 milyon dolar oldu. hariç tutulduğunda ise dış ticaret açığında, temmuza göre yüzde 41.9 oranında, Ağustos 2022’ye göre yüzde 37.1 oranında gerileme gözlendi. Açıklamada, “İhracatımız küresel ekonomideki yavaşlamaya karşın dayanıklı bir seyir izledi. Dış şartlar ve depreme rağmen rağmen gözlenen ekonomik büyüme performansımız, üretim tarafındaki dayanaklılığımızı göstermektedir” görüşlerine yer verildi.

‘TL İLE İTHALAT ORANI ARTTI’

Ağustos ayı ithalat verilerine bakıldığında yüzde 6.3’lük azalış dikkat çekti. Aylık ithalat 30 milyar 494 milyon dolar oldu. Ocak-ağustos döneminde ise ithalat toplamının, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.5 artışla 247 milyar 321 milyon dolar olarak gerçekleştiği belirtildi. Bakanlık şu bilgileri verdi: “İthalattaki dönemsel artış, önemli oranda işlenmemiş altın ithalatından kaynaklanmakta olup, nitekim bu dönemde işlenmemiş altın ithalatı 13.5 milyar dolar artışla (yüzde 145.9 artış), ilk 8 ayda toplam 22 milyar 776 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu kapsamda, altın hariç ithalat, ocak-ağustos döneminde yüzde 2.3 oranında gerileme ile 224 milyar 545 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılında ithalattaki artışın temel belirleyicisi olan enerji ithalatı ise ocak-ağustos döneminde yüzde 27.8 oranında gerileme ile 46 milyar 418 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. TL ile yapılan ithalattaki artış oranı da dikkat çeken bir diğer önemli gelişme olarak gözlenmektedir. Ocak-ağustos döneminde TL ile ithalatımız yüzde 150.8 artarak 361 milyar 585 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu artış ödemeler dengesinin finansmanı açısından olumlu bir gelişmedir.”

TÜRKİYE İHRACAT ARTIŞINDA İKİNCİ

-Bakanlıktan yapılan açıklamada Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında 2’nci çeyrekte mal ihracatını artıran 3 ülkeden biri olduğu belirtilerek, “Türkiye, yüzde 2.3 (mevsimsellikten arındırılmış) artış ile Fransa’nın ardından 2’nci çeyrekte ihracatını arttıran 2’nci ülke konumundadır. 2023 Ocak- Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, motorlu kara taşıtları ihracatı yüzde 19.4 oranında artarak 19 milyar 890 milyon dolar, kazan ve makine ihracatı yüzde 16.1 oranında artarak 16 milyar 571 milyon dolar, elektrikli makina ve cihaz ihracatı ise yüzde 16.9 oranında artarak 9 milyar 983 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir” ifadelerine yer verildi.

‘TİCARET DİPLOMASİMİZİ GÜÇLENDİRECEĞİZ’

-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracat verilerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yaşadığımız deprem felaketine ve küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen ihracatımız dayanıklı seyrini sürdürmektedir. Ağustos ayında ihracatımız yüzde 1.6 oranında artışla 21 milyar 619 milyon dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle en yüksek ağustos ayı ihracat değerine ulaştık. Ticaret Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde; ihracatımızın menzilini ve hacmini büyütme, ticaret diplomasimizi güçlendirme ve ülkemizi yatırımlarda cazibe merkezi yapma hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

AĞUSTOS AYINDA KİMYADAN 2.6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Kimya sektörünün ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de şu değerlendirmeyi yaptı: “Ağustosta kimya sektörü 2.6 milyar dolarlık ihracat ile en çok ihracat yapan ikinci sektör oldu ve ülke ihracatından yüzde 14.4 pay aldı. Geçen yıl ağustos ayına göre ihracatımızda yüzde 8.8’lik bir gerileme oldu. İkinci yarıdan beklentimiz daha pozitif. Açıklarımızı, eksiklerimizi telafi etmek için uğraşıyoruz. Bu ay açıklanması beklenen OVP’nin de üretim, ihracat ve istihdamı destekleyen politikaları içereceğine inanıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x