Azeri iş adamı Elshan Guliyev’in yönetim kurulu başkanı olduğu INVEST-AZ Limited Şirketi yetkilileri hakkında verilen beraat kararı bozuldu

Eneshan SOLMAZ’ın özel haberi

Mahkemeye intikal eden olaylar Yunus Akgün adlı yatırımcının yüksek getiri vadeden İstanbul merkezli InvestAZ Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin sistemine 20 Şubat 2017 tarihinde dahil olmak istemesiyle başladı.

Akgün, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı şirket hesabına 136 ayrı havale ile toplam 891 bin 753 dolar yatırdı. Söz konusu havaleler, şirketin investaz.com.tr uzantılı resmi mail adresinden de onaylandı.

PARASINI ÇEKMEK İSTEYİNCE OYALANDI

Bir süre sonra parasının büyüdüğünü ve kâr yaptığını düşünen Akgün, daha fazla risk almak istemeyerek yatırdığı parayı tüm kârıyla birlikte çekmek istedi. Akgün’ün iddiasına göre şirket yöneticileri, “Hesaplar güncelleniyor” iddiasıyla Akgün’ü oyaladı. Akgün, kâr adı altında bugüne kadar yalnızca 220 bin 563 dolar geri alabildi. Geriye kalan 671 bin 190 dolar ve vadedilen kâr payı ise Akgün’e ödenmedi.

DOLANDIRILDIĞI İDDİASIYLA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Dolandırıldığını iddia eden Yunus Akgün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Yatırdığı paranın kendi izni olmadan yurt dışına aktarıldığını belirten Akgün, yaptığı tüm ödemenin reel olarak işleme alınmadığını, sanal ortamda gerçek olmayan verilerle işlem yaptırıldığını öne sürdü.

PARA YATIRILAN HESABIN PARAVAN ŞİRKETE AİT OLDUĞU ANLAŞILDI

Soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, SPK’ya yazı yazdı. SPK’dan gönderilen yazıda Akgün’ün para yatırdığı hesabın İstanbul’daki şirkete ait olmadığı, Yeni Zelanda’da bulunan INVEST-AZ Limited Şirketi’nin Garanti Bankası İstanbul Elmadağ Şubesi’ndeki hesabı olduğu ortaya çıktı. Bu şirketin ise SPK tarafından yetkilendirilmiş bir kurum olmadığı anlaşıldı. Üç şüpheli ifadelerinde, Yeni Zelanda’da faaliyet gösteren INVEST-AZ Limited Şirketi’nin kendi şirketleriyle hiçbir alakasının olmadığını öne sürdü.

GULİYEV, YENİ ZELANDA’DAKİ ŞİRKETTE DE YETKİLİ ÇIKTI

Ancak yapılan araştırmada, iş insanı Akgün’ün para yatırdığını düşündüğü İstanbul’daki InvestAZ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Elshan Guliyev’in aynı zamanda INVEST-AZ Limited-Yeni Zelanda’nın banka hesapları üzerinde işlem yapmaya yetkili kişisi olduğu tespit edildi.

Şirketin Genel Koordinatörü Ümit Arca’nın ise Yeni Zelanda şirketinin eski hâkim ortağı olduğu belirlendi.

DOLANDIRICILIK SUÇLAMASIYLA DAVA AÇILDI, SPK CEZA KESTİ

Savcılık, soruşturma sonucunda şirketin yönetim kurulu başkanı Elshan Guliyev, yönetim kurulu üyesi Jeyhun Abdullayev ve genel koordinatör Ümit Arca hakkında “dolandırıcılık” ve “malvarlığı değerlerini yurtdışına çıkarmak” suçlarından iddianame hazırladı.

Bu arada SPK; Invest-AZ Yatırım Menkul Değerler Anonim Şirketi’ne şikayet konusu eylemler ve mevzuata aykırılıklardan toplamda bir milyon 836 bin 538 TL para cezası kesti.

BERAATE İTİRAZ

Sanıkların yargılanmasına 2020 yılında İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Mahkeme ilk duruşmada, suçlamaları kabul etmeyen sanıkların diğer duruşmalara katılmasına gerek olmadığına hükmetti. Akgün ve avukatları, 18 Mart 2021 tarihinde yapılan ikinci duruşmada kovuşturmanın genişletilmesini istedi. Ancak mahkeme, talepleri reddederek savcıdan esasa ilişkin mütalaasını istedi. 25 Mayıs’taki duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, sanıkların cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, duruşma sonunda tüm sanıkların beraatine karar verdi. Akgün bunun üzerine karara itiraz etti. Dosya, Bölge Adliye Mahkemesine gönderildi.

DOSYADAKİ EKSİKLER TEK TEK SIRALANDI

Bölge Adliye Mahkemesi geçtiğimiz günlerde kararın bozulmasına hükmetti.

PD, Bölge Adliye Mahkemesi’nin bozma kararına ulaştı.

Bozma kararında soruşturmadaki ve ilk yargılama aşamasındaki eksikler tek tek sıralandı.

Bozma kararında öncelikli olarak Yunus Akgün’ün yatırdığı paralarla ilgili olarak şirkete hangi yatırım araçlarına yatırım yapılması hususunda ne gibi talimatlar verdiğinin; Türkiye’de yatırım yapılması hususunda talimat verip vermediğinin, hangi yatırım araçlarına yatırım yapılması talimatı verdiğinin, kaldıraçlı işlem yapılması hususunda talimat verip vermediğinin, bu talimatlara şirket tarafından uyulup uyulmadığının, şirket tarafından sanığın talimatı dışında işlem yapılıp yapılmadığının, sanığa yatırım yapılan enstrümanlarla ilgili ve kar veya zarar edip etmediğine ilişkin bilgilendirme yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi gerektiği belirtildi.

SPK’NIN SUÇ DUYURUSU VAR MI YOK MU BAKILSIN DENDİ

Yine kararda, sanıklar hakkında SPK tarafından Yeni Zelanda’da mukim İnvestaz Limited Şirketi lehine izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunmak suçundan suç duyurusunda bulunulduğunun iddia edildiği hatırlatıldı.

Bu hususun araştırılarak suç duyurusunda bulunuldu ise buna ilişkin soruşturma/kovuşturma evraklarının bir suretinin dosyaya alınmasına karar verildi.

Ayrıca kesinleşmiş karar suretinin denetime elverişli olacak şekilde dosyaya alınması, tüm bu işlemlerin yerine getirilmesine müteakip dosyanın finans, sermaye piyasası, bankacılık, bilişim konularında uzman bilirkişi heyetine tevdi edilerek rapor alınması da karar metnine giren ifadeler arasında yer aldı.

BAŞKA SORUMLULAR VARSA ONLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU İSTENDİ

Son olarak bu şekilde delillerin tartışılmasından sonra sanıkların hukuki durumlarının takdir edilmesi, tüm dosya içeriğine göre sanıklar dışında başka kişilerin cezai sorumluluğunu gerektirir eyleminin tespiti halinde suç duyurusunda bulunulması gerektiği de belirtildi.

EKSİK İNCELEME YAPILDI TESPİTİ

Karar metninde son olarak dava açılması halinde mevcut dava ile birleştirilip, sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde karar verildiğine de dikkat çekildi.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir