1 Şubat 2025

İkizdere Haberler: Güncel ve Tarafsız Yerel Haberler

İkizdere Haberler: Ekonomi, spor, teknoloji ve magazin dünyasından güncel, tarafsız ve etkileyici haberler burada!

Uçakları uçurabiliyor evleri ısıtıyor! Benzine rakip çıktı

İspanya, yılda 8 milyon 256 bin ton zeytin üretiyor. Dünyanın en büyük üreticilerinden. İspanya'nın her yıl neredeyse 6 milyon ton olan yakıt tüketiminin önemli bir bölümünü de zeytinler karşılıyor. İspanya’nın 6 milyon tondan fazla olan yakıt ...

İspanya, yılda 8 milyon 256 bin ton zeytin üretiyor. Dünyanın en büyük üreticilerinden.

İspanya’nın her yıl neredeyse 6 milyon ton olan yakıt tüketiminin önemli bir bölümünü de zeytinler karşılıyor.

İspanya’nın 6 milyon tondan fazla olan yakıt ihtiyacının önemli bir bölümü biyoyakıtlardan karşılanıyor. Biyoyakıtın kaynağı ise zeytin çekirdeği.

Türkiye’de ise zeytin üretimi 3 milyon tonun üzerinde.

Peki bu yakıt Türkiye’de de üretilebilir mi?

Milliyet’teki habere göre; İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Kocaarslan, bu konuda açıklamalarda bulundu.

Kocaarslan şunları söyledi:

Genellikle organik katı atıklardan enerji eldesi Türkiye’de daha ön plandadır. Birçok belediye, organik atıkları çöpgazı üretim tesislerinde toplayarak organik atıklardan metan elde ediyor ve bunları yakarak gaz motorları aracılığıyla enerji üretiyor. Türkiye’deki en büyük kapasiteli tesis şu an 90 MW kurulu güç ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Seymen Çöpgazı tesisidir.

Zeytin çekirdeklerinden yakıt üretimi, düşük hammadde maliyeti ve atık yönetimi avantajları sunar. Yerel bir kaynak olması, ithal fosil yakıtlara bağımlılığı azaltırken düşük karbon emisyonlarıyla çevreye fayda sağlar. Ancak toplama ve lojistik maliyetleri, ileri teknoloji gereksinimi ve sınırlı üretim kapasitesi gibi dezavantajları var. Ayrıca İspanya’da yaşanan kuraklık nedeniyle zeytin üretiminin azalması, arz-talep dengesi üzerinde baskı oluşturmuş ve zeytin çekirdeği biyokütle fiyatlarını artırmıştır” sözleriyle zeytin çekirdeğinden enerji üretmenin maliyetlerinin değişebileceğine dikkat çekti. Ancak her şey yolunda gider ve zeytin üretimi beklenen seviyede yapılabilirse İspanya ekonomisi, önemli oranda tasarruf ediyor. Zeytin çekirdeklerinden elde edilen sıvı yakıt, benzin veya dizel yakıta göre yüzde 70’e kadar tasarruf sağlıyor. Peki bunca iyi yanı olan bir girişimin, dezavantajları yok mu? Biyoyakıtlar çevreyi hiç kirletmiyor mu?

Fosil yakıtların çevreye zararlı olmasının nedeni, milyonlarca yıl önce depolanmış karbonun yanma sonucunda atmosfere salınmasıdır. Bu durum, atmosferdeki karbon döngüsüne ek bir yük getirerek karbondioksit yoğunluğunu artırır ve küresel ısınmayı hızlandırır. Zeytin çekirdeği gibi biyokütle kaynakları ise günümüzde üretilmiş bir kaynak olduğu için bunun yakılması sonucunda kısa süre önce bitki tarafından emilen karbonu tekrar tekrar döngüye sokar. Bu da atmosferde net bir artışa neden olmaz. Bu nedenle zeytin çekirdeğinden enerji üretimi, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir yöntemdir ve fosil yakıtlara kıyasla çevre üzerindeki etkileri önemli ölçüde daha azdır.

Zeytin çekirdekleri, içerdiği yağlar ve organik bileşikler sayesinde biyoyakıt üretimi için değerli bir kaynaktır. Zeytin çekirdekleri ve posası, bir miktar yağ içerir. Yağlar, karbon ve hidrojen açısından zengin organik bileşiklerdir ve bu da onları enerji üretimi için ideal bir hammadde yapar. Bu yağlar, işlenerek kimyasal işlemle biyoyakıta, yani biyodizel veya sürdürülebilir havacılık yakıtına dönüştürülebilir.

deneme
mersin asansörlü taşıma